maandag 23 januari 2012

Jantje naar Heëlehei

Ivar Koedijker ging met Jantje naar HeerlerheideJantje ging op 22 Januari naar Heerlerheide en hij bezocht de Corneliuskerk.

Heerlerheide is sinds vroeg af aan een bedevaartplaats voor de heilige Cornelius. Heerlerheide werd in 1839 een zelfstandige parochie en kreeg daarom een reliek (voorwerp voor aanbidding) van deze heilige. Toen moest daarvoor natuurlijk een kerk gebouwd worden en die kwam er. Hij werd ingewijd op 18 maart van dat jaar. Deze kerk was 24 meter in de lengte en 12 meter in de breedte. De kerk had een vierkant torentje dat ongeveer 19 meter hoog was.


Helaas, maar na 70 jaar begon de kerk bouwvallig te worden en de kerk was ook te klein voor het aantal bezoekers toen, dus werd de kerk in september 1908 gesloopt. Daarna starten ze meteen met de bouw van een veel grotere kerk en was klaar in 1909. Deze kerk staat er nu nog steeds. Hij is ontworpen door de architecten Jos Cuypers en Jan Stuyt.

Het kerkbestuur is vorig jaar ook begonnen met renovaties. Deze zullen duren tot 2016. 

Wat zeggen voorbijgangers van de kerk?

1 Het is een mooi gebouw, maar ik ga er alleen heen met kerst.
2 Het is een mooi, oud gebouw, maar andere gebouwen vind ik mooier.Waarom ging ik hier met Jantje naartoe?


Het is een kenmerkende plaats, want iedereen in Heerlerheide kent deze kerk wel. En verder is het gewoon een mooi gebouw.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten