vrijdag 10 februari 2012

Jantje naar Oranje Nassau I

Koen Jennekens ging met Jantje naar de Oranje Nassau I In 1900 werd bij de nieuwe mijnzetel Oranje-Nassau I begonnen met de aanleg van twee schachten. De eerste kolen werden in 1899 opgraven. In 1905 werd gestart met de aanleg van een derde schacht die in 1912 in gebruik werd genomen.
Bovengronds werden de stenen verwijderd en werd de steenkool geklasseerd. De mijnen produceerden mager, half- en driekwartvetkolen. Verder werden de kolen gewassen en gezeefd waarbij de grootste kolen werden afgescheiden.
In de jaren zestig werden de mijnen steeds minder rendabel, mede door de import van goedkopere steenkool uit het buitenland, in 1974 kwam een einde aan de steenkoolwinning. De snelle exploitatie van de grote aardgasvondst in Groningen maakte de noodzaak van een eigen steenkool industrie ook minder noodzakelijk.

Oranje Nassau I werd uiteindelijk op 31 december 1974 gesloten. Er is in totaal in de periode van 1899/1974 bijna 32 miljoen ton geproduceerd.
De schachten werden vanaf 1971 gedicht. Op de hoogste verdieping van het ondergrondse bedrijf werd een betonnen prop aangebracht en de daarboven gelegen schacht werd volgestort met leisteen. De laatste schacht van Oranje-Nassau I werd op deze wijze in februari 1975 gesloten. Waar het water niet meer werd opgepompt, zijn de schachten onder water komen te staan.
Tegenwoordig is in het gebouw van schacht II, het Nederlands Mijnmuseum gevestigd.
Is het een museum?
Ja, in schacht II van Oranje Nassau I is het Nederlands Mijnmuseum gevestigd.
De website is:                   www.nederlandsmijnmuseum.eu
De openingstijden zijn:    maandag t/m vrijdag van 10.30 uur tot 16.00 uur
                                          zaterdag van 10.30 uur tot 14.00 uur
De entree is:                      voor volwassenen €4,- p.p.
                                          voor kinderen €1,- p.p.

Waarom ging ik er met Jantje naartoe?
Tja, in Hoensbroek was eigenlijk alles al gedaan. En ik vond dit wel interessant, dus heb ik hiervoor gekozen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten