zondag 26 februari 2012

Jantje naar Staatsmijn Hendrik

Ryan Sijstermans ging met Jantje naar staatsmijn Hendrik


De staatsmijn Hendrik stond in Brunssum in de wijk Rumpen, maar was oorspronkelijk gepland in Schinnen. De staatsmijn Hendrik produceerde hoofdzakelijk gasrijke vetkool die bewerkt werd tot cokes voor gebruik in de fabrieken.

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog begon men met de aanleg van de 700 en 855 meter verdiepingen, maar pas halverwege de jaren vijftig werden de uitbreidingswerkzaamheden hervat. Ze werden in 1959 afgesloten met de ingebruikname van de 855 meter verdieping. Ze wilden nog meer uitbreidingen gaan doen: in 1959 was schacht IV nog niet in productie, maar ging toen al tot 1058 meter, waarmee de schacht de diepste mijnschacht van Nederland was. De schacht is daarmee niet het laagste punt van Nederland. Daarvoor zijn er meerdere redenen. In 1963 werd de staatsmijn Hendrik geïntegreerd met staatsmijn Emma, waarmee de mijn al van tevoren ondergronds verbonden was. Daarna smolten Staatstmijn Hendrik en Staatsmijn Emma samen tot één Mijn: Staatsmijn Emma-Hendrik.

Na de sluiting nam de NAVO op het terrein haar intrek en werd het in gebruik genomen als hoofdkwartier van de centrale strijdkrachten in Europa, toenmalig AFCENT (nu JFC HQ Brunssum).

Waarom staat hier een monument?
In staatsmijn Hendrik zijn de meeste mijnrampen gebeurt van heel Nederland:
1. Op 13 juli 1928 was er een ontploffing van mijngas. Daardoor overleden 13 mijnwerkers.
2. Op 24 maart 1947 stortte de mijngang in. Weer kwamen er 13 mijnwerkers om het leven.

In totaal zijn er meerdere rampen gebeurt maar dit zijn de ergste. Nu staat er een standbeeld van het oude mijnrad, met een gedenksteen voor de mijnwerkers die  hier hun gezondheid verloren, stierven of dodelijk gewond raakten.

Waarom wilde ik hier met Jantje naartoe?
Ik vind het wel een mooi monument en mijn opa is zelf mijnwerker geweest. Ook waren er niet veel andere dingen binnen 2km van mijn huis.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten