maandag 6 februari 2012

Jantje naar Wijnandrade

Aurora Munaretto ging met Jantje naar het kasteel in Wijnandsrade
Het kasteel
Het huidige kasteel is een gedeeltelijk omgracht gebouw bestaande uit drie vleugels om een binnenplaats. Het oudste deel is de westvleugel, een oorspronkelijke verdedigbaar huis in de jaren 1554 tot 1563 gebouwd door de gebroeders Wilhelm en Werner von dem Bongart. In deze vleugel bevindt zich de oorspronkelijke ridderzaal met een 16e-eeuwse schouw. De zuidelijke vleugel en de oostelijke vleugel werden in opdracht van baron Joseph Clemens von dem Bongart gebouwd tussen 
1717 en 1719.

Omstreeks 1726 werd de toegangspoort verhoogd en voorzien van een koepeltorentje met lantaarn en in 1775. Boven de toegangspoort middenin de zuidgevel is het baroniewapen van Von dem Bongart aangebracht. Naast het kasteel ligt een kasteelhoeve, de vroegere borchhof, bestaande uit drie vleugels rond een grote binnenplaats. De kasteelhoeve is jarenlang in gebruik geweest als proefboerderij voor de lössgronden, maar wordt sinds 2006 verhuurd aan verschillende bedrijven.
Achter het kasteel ligt de motte Wijnandsrade omgeven door de kasteelgracht. Op deze kunstmatige heuvel heeft het oorspronkelijke slot gestaan, waarschijnlijk een weertoren. Deze is opgericht in de 13e eeuw, maar moest worden verlaten toen haar verdedigingsfunctie door de uitvinding van het buskruit verloren was gegaan. Er zijn geen resten van deze bebouwing bewaard gebleven, maar de motte staat onder monumententale bescherming.Wat vinden de voorbijgangers van Kasteel Wijnansrade?
• 'Ik vind het kasteel heel mooi. '
• 'Ik vind heel interessant om naast een zo mooi kasteel te wonen.'

Waarom heb ik Kasteel Wijnandsrade gekozen?
Omdat het was de enige monument dat ik heb gevonden in mijn omgeving, maar ik vind het ook heel mooi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten