maandag 23 april 2012

Jantje naar het oorlogsmonument in OirsbeekInge Vliex ging met Jantje naar het oorlogsmonument van Oirsbeek


De tekst op het monument is:
'TER NAGEDACHTENIS AAN HEN
DIE HUN LEVEN GAVEN VOOR HET VADERLAND
W.P. LEIJTEN * 1940 G.H. THIJSSEN * 1947 EN A.I.G. FLEISCHEUER * 1945
EN AAN HEN DIE OMKWAMEN BIJ OORLOGSONGEVAL
H.M. ROBERTS EN M.H. SNIECKERS * 1942."
Het oorlogsmonument  is opgericht ter nagedachtenis aan vijf burgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de vijf slachtoffers zijn:

A.I.G. Fleischeuer, W.P. Leijten, H.M. Roberts, M.H. Snieckers en G.H. Thijssen.


In de avond van zaterdag 21 maart 1942 waren Jules en Sjeng Hayen in een wei aan de Douvenderweg in Oirsbeek een schuilkelder aan het graven. De wei lag aan de overkant van hun huis en was eigendom van hun vader. De 18-jarige Hubert Roberts en de 27-jarige Jeu Sniekers hielpen de twee broers met graven. Toen het viertal bezig was met het graven van de schuilkelder, wilden Jules en Sjeng Hayen de kuil verlaten om hout te halen. De twee broers waren nog in de kuil toen de bovengrond plotseling instortte. Snel werd de hulp ingeroepen van de reddingsbrigade van Staatsmijn Emma in Hoensbroek. De reddingsbrigade kon de gebroeders Hayen nog redden. Zij zaten namelijk in het gedeelte van de schuilkelder dat al voorzien was van houten stutten. Een van de gebroeders Hayen raakte bij de instorting gewond. Jeu Sniekers en Hubert Roberts werden echter bedolven onder het puin omdat het gedeelte van de schuilkelder waarin zij zich bevonden nog niet gestut was. Het tweetal kwam om door verstikking. De lichamen van Jeu en Hubert werden naar het huis van hun ouders gebracht. De doden werden in de keuken op het ‘sjoof’ opgebaard. Mathias Hubertus [Jeu] Sniekers en Hubertus Martinus [Hubert] Roberts werden op donderdag 26 maart 1942 in Oirsbeek begraven.Het oorlogsmonument in Oirsbeek (gemeente Schinnen) is opgericht ter nagedachtenis aan vijf medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Waarom ben ik hier met Jantje naar toe gegaan?
Ik ben met Jantje naar het oorlogsmonument in Oirsbeek geweest, dat aan de gevel van de kerk is vast gemetseld. Ik wilde eigenlijk eerst de kerk zelf doen, maar ik vond dit interessanter omdat er ook binnenkort weer de oorlogsherdenking is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten