dinsdag 5 juni 2012

Jantje naar het oorlogsmonument in Brunssum

Paul Spelthan ging met Jantje naar het oorlogsmonument in Brunssum


Dit monument aan de Platanendreef herinnert aan de vliegtuigcrash in de tweede wereldoorlog, waarbij AVRO Lancaster R-5701 van 97ste squadron met Engelse soldaten werd neergeschoten en neerstortte op deze plek. Het monument zelf is onthuld in 1994, samen met de bouw van de wijk Hemelder. Het monument bestaat uit een stenen tafel waar een propeller tegen staat, een grote rechtopstaande steen die de staartvleugel voorstelt en een grote soort stenen stoel (waarschijnlijk de stoel van de piloot). Er liggen ook vaak bloemen op de tafel of onder de propeller. 's nachts wordt het monument verlicht door grote lampen die in de grond zitten.

De tekst op het monument luidt:
"Ter nagedachtenis aan de bemanning van de Britse Lancaster R 5701 die op 5 oktober 1942
op deze plek neerstortte".

Het is een heel bijzonder monument, want een Lancaster was een vliegtuig dat je niet zomaar kon neerhalen. Het was namelijk een vier-motorige zware bommenwerper. Er zijn dan ook niet veel Lancasters neergestort in Nederland, er zijn er 10 neergestort, dus er zijn ook 10 monumenten.

In mei 2009 vloog een Lancaster-vliegtuig ter eerbetoon over alle 10 monumenten, te beginnen in Brunssum. Het vliegtuig vloog over ons huis en ik heb het gefilmd en gefotografeerd vanuit het zolderraam.


Wat vinden de voorbijgangers van het monument?
1. Ik vind het een mooi eerbetoon, alleen mag het wel iets beter onderhouden worden.
2. Ik vind het bijzonder om vlakbij zo'n monument te wonen.

Waarom heb ik gekozen met Jantje naar dit monument te gaan?
Ik vind het bijzonder dat er hier een monument staat dat te maken heeft met een vliegtuigcrash, want dat zie je niet zo vaak bij jezelf in de buurt. Er lagen ook wel meer dingen bij mij in de buurt, maar dit vond ik het interessantste.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten